Overgang en klachten

Overgang en klachten

Houd de regie over je eigen overgang.

Op deze pagina vind je een test om te checken of je klachten met de overgang te maken kunnen hebben.

De overgang is een periode waarin zich veel specifieke verschijnselen en klachten kunnen voordoen. Vaak heb je als vrouw veel vragen en wil je graag een oplossing voor je problemen.

Welke klachten zijn er zoal?

Bekende overgangsklachten

De meer bekende overgangsklachten als opvliegers en nachtzweten , stemmingswisselingen, van prikkelbaar tot depressieve gevoelens, overgewicht, huilbuien,  botontkalking, urineverlies, vermoeidheid en slaapproblemen zijn vaak bekend bij vrouwen. Zij hebben vaak een enorme impact op jou en je omgeving.

Minder bekende overgangsklachten

Maar ook de minder bekende overgangsverschijnselen als gewrichts- en spierklachten, plotselinge paniek, vergeetachtigheid, draaierigheid of duizeligheid, je terugtrekken, droge slijmvliezen, gespannen borsten, psychische stress en spanningen, brandende tong, hoofdpijn, hart- en vaatziekten, angst en hartkloppingen en pijn bij het vrijen zijn klachten die je in deze levensfase de nodige onzekerheid en zorgen kunnen geven.Wil je checken of je klachten mogelijk overgangsklachten kunnen zijn:    Doe hier de test.   Print eerst uit om in te vullen.

Onderaan deze pagina kun je doorlinken naar deze specifieke klachten.

De vaak nog onduidelijke klachten kunnen al rond je 40 beginnen, dat is vaak veel eerder dan veel vrouwen zich realiseren!

 • Ben ik in de overgang of heb ik inderdaad een burn-out zoals mijn chef dat suggereerde?
 • De overgang schijnt risico’s met zich mee te brengen, maar waar moet ik dan aan denken?
 • Kan ik het allemaal niet meer aan of waarom ben ik anders zo vergeetachtig, warrig en gestresst?
 • Ik heb het gevoel dat het bij ons thuis niet lekker meer loopt…iedereen heeft last van mijn prikkelbaarheid.
 • Waarom heeft mijn vriendin pas rond haar 50e klachten gekregen en ik al rond mijn 40e?
 • Kan ik door gaan met de pil of past hormoontherapie beter bij mij?
 • Ik word vaak heel erg wakker in de nacht, ik lig dan gelijk te piekeren…straks raak ik nog in de ziektewet

Blijf niet tobben en neem de regie over je eigen overgang, gezondheid en welzijn!

Het past niet meer in deze tijd om maar te accepteren dat je in een levensfase zit die veel klachten met zich mee kan brengen.

Alle vrouwen moeten door de overgang heen, maar dan kan ook met zorgvuldige aandacht voor jou als vrouw. In de overgang staan vrouwen er vaak alleen voor en dat is erg jammer en niet nodig. De overgang kan wel 10 jaar duren en je kunt door de overgang behoorlijk uit balans raken . Het is onnodig om deze levensfase vooral te laten kenmerken door klachten, ongemakken en veel vragen. Daarom komt in mijn consulten ook de preventieve zorg op korte en langere termijn ruimschoots aan de orde.

Met name vrouwen vanaf 40 jaar hebben mijn specifieke aandacht.

Vaak ben je als vrouw niet bekend met het grote scala aan klachten die de overgang met zich mee kan brengen. Symptomen van de overgang die kunnen lijken op klachten die horen bij andere aandoeningen dan de overgang.

Lees maar eens:

 • Zou er iets met mijn hart niet in orde ziijn?
 • Kan ik een angststoornis of depressie hebben?
 • Zomaar ineens overvalt mij een woede-aanval, kan ik het allemaal niet meer aan?
 • Zou ik iets aan mijn spieren of gewrichten hebben. 

Vaak worden overgangsverschijnselen geassocieerd met andere gezondheidsproblemen en hebben ze nogal eens een negatieve invloed op jouw kwaliteit van leven, je gezin, je werk en je relatie.

Nogal eens  ‘belanden’  vrouwen met niet onderkende overgangsklachten in het bekende gezondheids- circuit. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en er komt geen oplossing voor je klachten.

Wat kun je verwachten van de consulten?

Tijdens de intake bespreken we al je klachten en vragen en zetten we alles op een rijtje. Je kunt je verhaal kwijt. De klachten hebben zich vaak in jaren opgebouwd.

Tijdens de vervolgconsulten krijg je veel informatie over wat er in lichaam en je hoofd gebeurt tijdens de overgang. We bespreken hoe je jouw problemen en klachten het beste kunt gaan aanpakken. Het is geen pasklaar antwoord, maar een hormonale puzzeltocht die nodige tijd en aandacht vraagt.  

De overgang is meer dan het krijgen van opvliegers en het uiteindelijk stoppen van je menstruatie.

Aanpassing in voeding en leefstijl en eventuele ondersteuning door voedingssupplementen kunnen je klachten aanzienlijk doen verminderen.


Overgangsklachten

Bekende overgangsklachten

opvliegers en nachtzweten , stemmingswisselingen, van prikkelbaar tot depressieve gevoelens, overgewicht, huilbuien,  botontkalking, urineverlies, vermoeidheid en slaapproblemen zijn vaak bekend bij vrouwen. Zij hebben vaak een enorme impact op jou en je omgeving.

Minder bekende overgangsklachten

ook de minder bekende overgangsverschijnselen als gewrichts- en spierklachten, plotselinge paniek, vergeetachtigheid, draaierigheid of duizeligheid, je terugtrekken, droge slijmvliezen, gespannen borsten, psychische stress en spanningen, brandende tong, hoofdpijn, hart- en vaatziekten, angst en hartkloppingen en pijn bij het vrijen zijn klachten die je in deze levensfase de nodige onzekerheid en zorgen kunnen geven.