Specialistische Zorg

Specialistische Zorg


Type consulten

Bij de Care for Women specialiste kun je voor verschillende consulten terecht. Voorafgaand aan elk consult, vul je als cliënt een digitale vragenlijst in met klachten die te maken kunnen hebben met hormonale disbalans. .Het eerste consult, de intake, begint met het in kaart brengen van je klachten. Je eigen verhaal staat centraal, we bespreken wat je zelf aan de klachten kunt gaan doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past.

Menopauze consult

Tijdens dit consult wordt besproken en bekeken wat er aan jouw overgangsklachten – zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid – te doen is. We bespreken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Daarnaast komen ook de risico’s ter sprake die gepaard kunnen gaan met de overgang.

Menstruatie en/of PMS consult

Buikkramp, migraine, snel geïrriteerd, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) kunnen vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale verandering rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Het menstruatie- of PMS consult is vaak ook een echte puzzel.

Vermoeidheidsonderzoek

Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie, het zijn klachten die wij dagelijks tegenkomen bij vrouwen in onze praktijk. We merken dat veel van deze klachten met goed doorvragen in combinatie met een bloedonderzoek gediagnosticeerd kunnen worden. Vandaar dat vrouwen met dit soort klachten bij ons terecht kunnen voor een vermoeidheidsonderzoek.

Het onderzoek bestaat uit een aantal elementen en begint met het invullen van een speciale digitale vragenlijst voorafgaand aan het consult. De vragenlijst wordt vervolgens tijdens een consult besproken. Op basis van deze vragenlijst en het gesprek wordt een bloedonderzoek aangevraagd bij een laboratorium in de buurt van de praktijk.

Het basis bloedonderzoek bestaat uit de volgende bepalingen:

Bepaling van het vitamine D gehalte

Bepaling van het foliumzuur gehalte

Bepaling van het vitamine B12 gehalte

Bepaling van het Hb gehalte

Indien uit het gesprek en de ingevulde vragenlijst blijkt dat ook een schildklierfunctiebepaling of andere bepalingen nodig zijn, wordt dit met overlegd en kan het onderzoek uitgebreid worden.

Ongeveer een week na de afname van het bloedonderzoek vindt er een tweede consult plaats. In dit consult worden de uitslagen gegeven en een persoonlijk advies gebaseerd op de uitslagen van het onderzoek en de bevindingen tijdens het gesprek.

Zwanger worden consult

Als je besloten hebt zwanger te willen worden, wil je dit het liefst zo snel mogelijk. De meeste vrouwen zijn inmiddels de 30 gepasseerd als ze aan een gezin beginnen.

Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen. Daarbij zie ik veelvuldig vrouwen in de praktijk met endometriose (baarmoederslijmvlies, het endometrium, komt voor buiten de baarmoederholte) en PCOS (hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijf), waardoor zwanger worden moeilijk blijkt.

Tijdens het zwanger worden consult, brengen we jouw situatie in kaart. Ook je familie-achtergrond, menstruatie overzicht en je partner spelen een rol in het advies. Als ik van mening ben dat je bij mij op dat moment niet op de juiste plek bent, verwijs ik je gelijk door, waardoor je zo snel mogelijk verder kunt.

Anticonceptieconsult

Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Dikwijls wordt automatisch naar de anticonceptiepil gegrepen, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden die beter passend zouden zijn bij jouw persoonlijke situatie.

Tijdens het consult bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende methodes en kun je een weloverwogen keuze te maken.

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij anticonceptie.

Healthcheck

Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Zeker bij vrouwen. Want wist jij dat door het dalen van onze hormonen tijdens de overgang ons risico op hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en nog veel meer andere ziektebeelden sterk toe neemt? De overgang is voor ons vrouwen niet alleen een periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar ook een periode naar een verouderend lichaam, waar we goed voor moeten gaan zorgen!

Ouder worden is niet te voorkomen, maar ongemakken die ermee samenhangen kun je wel degelijk uitstellen, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl. Care for Women houdt zich al bijna 20 jaar met vrouwengezondheid bezig en weet als geen ander hoe je als vrouw zo lang mogelijk gezond en fit blijft. Door middel van een gezondheidscheck kan ik een persoonlijk advies geven. Onze auto brengen we regelmatig naar de garage voor een APK. Dat houdt hem netjes op de weg. Dus waarom niet na je 50e regelmatig een APK voor je lichaam? Die willen we toch ook netjes op de weg houden?

Je voelt je goed, hebt nergens last van, maar je denkt soms; wat als er nou toch iets is? Je zou wel eens gewoon willen laten nakijken of alles normaal is. Of je geen risico’s loopt waar je niets vanaf weet. Dan kun je in de praktijk terecht voor een gezondheidscheck. Tijdens de gezondheidscheck bepaal ik je glucose, je volledige lipidenbeeld inclusief cholesterol, bloeddruk en BMI. Na afloop van de gezondheidscheck krijg je direct adviezen mee om de uitslagen te verbeteren. Zo kun je actief en gericht aan de slag met risicofactoren voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Tijdens de gezondheidscheck voer ik een aantal metingen uit;

Bloedsuikerspiegel

Je bloedsuikerspiegel wordt ook wel het glucosegehalte genoemd. Dit meten we door een druppel bloed uit je vinger te halen. Een speciaal apparaat geeft aan hoeveel glucose er in je bloed zit. Een langdurig te hoge suikerspiegel geeft kans op diabetes type 2 en overgewicht. Veel mensen merken niets van een te hoge bloedsuiker, waardoor je zonder het te weten risico kunt lopen. Bij een gezondheidscheck krijg je een beeld of jouw glucosegehalte in orde is of dat je hier aandacht aan moet besteden.

Cholesterolgehalte

Tijdens de healthcheck wordt ook het cholesterol gemeten (HDL, LDL en tryglyceriden). Het cholesterolgehalte in je bloed geeft aan hoeveel vet er in de bloedbaan aanwezig is. Het cholesterol bestaat uit ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol. Het goede cholesterol, dat we HDL noemen, voert de slechte soort af naar de lever, waar het afgebroken wordt. Het slechte cholesterol, LDL cholesterol, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit cholesterol is in staat te blijven plakken aan de randen van bloedvaten, waardoor ze dicht kunnen slibben. Het LDL cholesterol wordt hoger als je veel verzadigd vet eet, zoals in snoep en snacks. Het goede HDL cholesterol haal je vooral uit onverzadigd vet, zoals in vis, noten en avocado voorkomt. Ook deze meting wordt tijdens de gezondheidscheck uitgevoerd aan de hand van een druppel bloed, die door een speciaal apparaat geanalyseerd wordt.

Bloeddruk

Tijdens de gezondheidscheck controleer ik ook de bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongezonde leefstijl of chronisch veel stress. De bloeddruk verlagen kan door een gezonde leefstijl, dus niet roken, weinig alcohol en een dieet zonder al te veel zout. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk is medicatie nodig.

De specialist voert ook een lichaamscompositiemeting uit. Hierbij worden de volgende metingen gedaan:

BMI (is uw gewicht gezond bij uw lengte?)

De verhouding tussen je lengte en gewicht, welke gemeten wordt tijdens jouw healthcheck, is een manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit noemen we ook wel je Body Mass Index (BMI). Bij een gezond gewicht komt je BMI uit tussen 18,5 en 25. Bij een BMI van boven de 25 is het verstandig wat af te vallen. Overgewicht geeft extra risico op verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan overgewicht ervoor zorgen dat je last krijgt van je gewrichten, bijvoorbeeld in je knieën, door het gewicht dat erop steunt. Na afloop van de gezondheidscheck kan ik je adviseren hoe je kunt afvallen of op gewicht kunt blijven.

Lichaamsvetpercentage

Dit is de hoeveelheid lichaamsvet als percentage van het totale lichaamsgewicht.

Visceraal vet

Het viscerale vet is vet rond de interne organen. Het staat bekend als ‘diep’ vet dat zich verder onder de huid bevindt dan ‘normaal onderhuids’ buikvet. En juist dit vet is erg schadelijk voor je gezondheid.

Spierskeletmassa

Spieren worden in twee typen onderverdeeld: spieren van interne organen zoals het hart, en skeletspieren die aan botten zijn gehecht en voor het bewegen worden gebruikt. De skeletspiermassa kan worden vergroot door te sporten. Meer spiermassa betekent meer energie verbranden. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat er meer energie wordt verbruikt door je lichaam. En dat is heel gunstig.