Specialistische Zorg

Specialistische Zorg


Type consulten

Bij de Care for Women specialiste kun je voor verschillende consulten terecht. Voorafgaand aan elk consult, vul je als cliënt een digitale vragenlijst in met klachten die te maken kunnen hebben met hormonale disbalans. .Het eerste consult, de intake, begint met het in kaart brengen van je klachten. Je eigen verhaal staat centraal, we bespreken wat je zelf aan de klachten kunt gaan doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past.

Menopauze consult

Tijdens dit consult wordt besproken en bekeken wat er aan jouw overgangsklachten – zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid – te doen is. We bespreken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Daarnaast komen ook de risico’s ter sprake die gepaard kunnen gaan met de overgang.

Menstruatie en/of PMS consult

Buikkramp, migraine, snel geïrriteerd, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) kunnen vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale verandering rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Het menstruatie- of PMS consult is vaak ook een echte puzzel.

Vermoeidheidsonderzoek

Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie, het zijn klachten die wij dagelijks tegenkomen bij vrouwen in onze praktijk. We merken dat veel van deze klachten met goed doorvragen in combinatie met een bloedonderzoek gediagnosticeerd kunnen worden. Vandaar dat vrouwen met dit soort klachten bij ons terecht kunnen voor een vermoeidheidsonderzoek.

Het onderzoek bestaat uit een aantal elementen en begint met het invullen van een speciale digitale vragenlijst voorafgaand aan het consult. De vragenlijst wordt vervolgens tijdens een consult besproken. Op basis van deze vragenlijst en het gesprek wordt een bloedonderzoek aangevraagd bij een laboratorium in de buurt van de praktijk.

Het basis bloedonderzoek bestaat uit de volgende bepalingen:

Bepaling van het vitamine D gehalte

Bepaling van het foliumzuur gehalte

Bepaling van het vitamine B12 gehalte

Bepaling van het Hb gehalte

Indien uit het gesprek en de ingevulde vragenlijst blijkt dat ook een schildklierfunctiebepaling of andere bepalingen nodig zijn, wordt dit met overlegd en kan het onderzoek uitgebreid worden.

Ongeveer een week na de afname van het bloedonderzoek vindt er een tweede consult plaats. In dit consult worden de uitslagen gegeven en een persoonlijk advies gebaseerd op de uitslagen van het onderzoek en de bevindingen tijdens het gesprek.

Zwanger worden consult

Als je besloten hebt zwanger te willen worden, wil je dit meestal het liefst zo snel mogelijk. De meeste vrouwen zijn inmiddels de 30 gepasseerd als ze aan een gezin beginnen.

Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen. Daarbij zie ik veelvuldig vrouwen in de praktijk met endometriose (baarmoederslijmvlies, het endometrium, komt voor buiten de baarmoederholte) en PCOS (hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijf), waardoor zwanger worden moeilijk blijkt.

Tijdens het zwanger worden consult, brengen we jouw situatie in kaart. Ook je familie-achtergrond, menstruatie overzicht en je partner spelen een rol in het advies. Als ik van mening ben dat je bij mij op dat moment niet op de juiste plek bent, verwijs ik je gelijk door, waardoor je zo snel mogelijk verder kunt.

Anticonceptieconsult

Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Dikwijls wordt automatisch naar de anticonceptiepil gegrepen, maar er zijn nog zoveel meer mogelijkheden die beter passend zouden kunnen zijn bij jouw persoonlijke situatie.

Tijdens het consult bespreken we de voor- en nadelen van de verschillende methodes en kun je een weloverwogen keuze te maken.

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij (de juiste) anticonceptie.

Healthcheck

Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Zeker bij vrouwen. Door het dalen van onze hormonen tijdens de overgang, krijgen vrouwen een grotere kans op het krijgen van onder andere hart- en vaatziekten, botontkalking en urineverlies.

Tijdens de gezondheidscheck krijg je een vingerprik waardoor je glucose en je cholesterol bepaald worden. Verder wordt je bloeddruk gemeten en krijg je een lichaamscompositie-meting. Hierbij worden er verschillende waardes over je gewicht gemeten, zoals: het lichaamsvetpercentage, visceraal vet, spierskeletmassa en BMI. Ook krijg je een advies qua calorie-intake. Via de mail krijg je netjes alle waardes en adviezen thuisgestuurd.